Gast:
Edson Sabajo & Guillaume Schmidt
‘Can’t be greedy… You gotta take some, and leave some’
Chapter 1NE
Cultureel ontwikkeltraject
Mini-museum voor twee personen
Chapter 1NE
Can’t be greedy… You gotta take some, and leave someJames Brown
Ebony G. Patterson, Of 72, 2012
Digital prints op hand-versierde bandana’s 53 × 53 cm, 72 stuk
Met dank aan Monique Meloche Gallery.
De multimedia-installaties van Ebony G. Patterson (JM, 1981) hebben een verleidelijke schoonheid erop gericht om de toeschouwers klem te zetten in hun observatie, zowel fysiek, psychologisch als emotioneel. Want zo gauw je voorbij het visueel overweldigend kleurenpalet en de fonkelende materialen kijkt ontdek je dat haar kunstwerken eigenlijk monumenten zijn die aanacht vragen voor het historisch onrecht van het koloniale systeem, daarbij vaak refererend aan specifieke gebeurtenissen.
De video-installatie …Three Kings Weep… toont drie zwarte mannen die schijnbaar zichzelf langzaam aankleden. Een jonge mannenstem draagt het gedicht If We Must Die uit 1919 van de Jamaicaanse dichter Claude McKay voor. Terwijl de woorden klinken, ‘If we must die – oh let us nobly die’, geven kleding en sieraden de mannen hun identiteit en waardigheid. Ze verheffen hun sociale status en claimen hun waardigheid wanneer ze zichzelf ‘kronen’. De film speelt echter in omgekeerde volgorde, waarbij de vraag zich opdringt of deze mannen hun identiteit vinden of juist verliezen. Het antwoord hierop blijft afhankelijk van het historische perspectief waarmee de metafoor bekeken wordt.
Of 72 bestaat uit een installatie van 73 handversierde bandana’s met daarop portretten van 72 mannen en één vrouw. Het is een monument voor Kingston Unrest – toen een (door de Verenigde Staten aangemoeigde) poging de Jamaicaanse drugslord Christopher Coke te arresteren uitmondde in gewelddadige confrontatie tussen politie en gangsters met onevenredig veel civiele slachtoffers.
Guillaume: ‘Ook dit heeft alles te maken met empowerment – the black body in het positieve licht. Hoe zien we een koning? In Afrika, in Europa, in het verleden en nu? Dit zijn de koningen van this day and age.’