Het HEM hanteert vanaf dag één het principe van radicale gastvrijheid. Gelijkwaardigheid en inclusiviteit zijn fundamentele waarden binnen de instelling. Het HEM committeert zich aan toegankelijkheid en een diverse representatie op alle niveaus van de organisatie en past de Code toe, waarmee de hoogste score is behaald van de Scan D&I. Om de toegankelijkheid van Het HEM te waarborgen, is jaarlijks €10.000 begroot, o.a. voor het inschakelen van experts op dit gebied voor trainingen. Het bestuur van Het HEM stuurt hier ook actief op aan, en is intern op zoek naar een vierde (vrouwelijk) bestuurslid uit een jongere leeftijdscategorie. Diversiteit wordt binnen Het HEM gedefinieerd als verschil in culturele achtergrond, gender, nationaliteit, beperking, seksuele oriëntatie, religie, sociaaleconomische status, opleidingsniveau en leeftijd. Dit is als zodanig opgenomen in onze missie, visie en gedragscode, die allen zijn gepubliceerd op onze website. Het HEM onderneemt de volgende stappen om diversiteit en inclusie te waarborgen:
Programma
Middels wisselende Gasten biedt Het HEM een podium aan makers met diverse achtergronden en netwerken. Bij de invulling van de programmaonderdelen wordt gezocht naar makers en denkers die verschillen in leeftijd, gender, nationaliteit, lichamelijke mogelijkheid en socio-culturele achtergrond. Hetzelfde principe past Het HEM toe op de kunstenaarsstudio’s, kunstenaarsresidentie, educatieve en publieke programma’s. Met onze Chapters zorgen wij ervoor dat er goede genderverhoudingen zijn en dat er een goede balans is in de verschillende achtergronden van onze Gasten. De makers in de (solo)tentoonstellingen, educatieve en publieke programma’s en studioruimtes hebben tevens uiteenlopende achtergronden, genders, leeftijden, nationaliteiten en lichamelijke mogelijkheden. Daarbij richtte Chapter 4OUR zich specifiek op het onderzoeken van zowel de theoretische als praktische betekenis van toegankelijkheid en inclusie door makers die door de maatschappij als gemarginaliseerd worden gezien uit te nodigen om werk te presenteren en mee te denken over de communicatie van hun programma’s. Deze makers zijn om de kwaliteit van hun werk en niet om wie zij zijn uitgekozen, en zijn ook niet als zodanig in het programma omschreven. Hiermee maakte Het HEM een belangrijk punt naar de culturele sector: dat diversiteit in makers een vanzelfsprekendheid zou moeten zijn. Ook nodigde Het HEM de Amerikaanse inclusiespecialist Kevin Gotkin uit om als resident de toegankelijkheid van de instelling te onderzoeken en aanbevelingen voor verbeteringen op de korte en lange termijn te doen.
Publiek
Het HEM richt zich op het aanspreken van een breed samengesteld publiek dat een afspiegeling vormt van de samenleving. In het Programmaplan is beschreven hoe Het HEM middels het verhaal en de netwerken van de Gasten en partners ieder jaar een nieuwe publieksgroep aanspreekt om uiteindelijk de gehele samenleving te bereiken. Daarnaast ontwikkelt Het HEM cross-sectorale educatieve programma’s met makers uit gemeenschappen die nog niet veel in aanraking komen met kunst. Met Chapter 4OUR kijkt Het HEM kritisch naar de toegankelijkheid van de instelling en maakt aanpassingen waar mogelijk. In samenwerking met Gotkin en Marleen Hartjes van STUDIO i, en met Waarden Voor Een Nieuwe Taal als handleiding zijn communicatierichtlijnen heroverwogen en zodat de toegankelijkheid van Het HEM in haar communicatie en daaropvolgende programma’s is gewaarborgd. Fysieke toegankelijkheid wordt aangegeven op de website. Financiële toegankelijkheid bereikt Het HEM door gedifferentieerde entreeprijzen te hanteren met gratis toegang voor mensen onder de 18 jaar, 90% korting voor Stadspashouders en 20% korting voor CJP-pashouders.
Chapter 1NE verenigde een cultureel divers Nederlands publiek uit het netwerk van Edson Sabajo en Guillaume Schmidt. De Gast Nicolás Jaar bracht een internationaal en lokaal publiek van verschillende leeftijden samen rondom de beladen geschiedenis van Het HEM. Chapter 3HREE sprak met name kunstpubliek aan uit de Randstad, rond de 20-60 jaar met een Nederlandse achtergrond. Chapter 4OUR trok een publiek uit voornamelijk de (inter)nationale LGBTQI+ gemeenschap met diverse culturele achtergronden en lichamelijke mogelijkheden naar Het HEM.
Personeel
Het vaste personeelsteam van Het HEM is een breed georiënteerde en ervaren groep professionals, met een goede man/vrouw-verhouding en diverse achtergronden op verscheidene posities. Voor een culturele instelling als Het HEM is het essentieel dat het personeelsbestand verschillende perspectieven vertegenwoordigt en inclusief is. Om die reden heeft Het HEM veel tijd gestoken in de werving van kandidaten met uiteenlopende culturele achtergronden door vacatures breed uit te zetten in haar multiculturele netwerk. Omdat interessante kandidaten met diverse achtergronden nog niet altijd de gezochte kennis en ervaring hebben, startte Het HEM in 2021 een programma waarbij jongeren met verschillende achtergronden intern worden opgeleid. Zo wordt de bron waaruit Het HEM kan putten groter en leveren we ook een bijdrage aan het vergroten van diversiteit in de cultuursector. De teamtrainingen in het kader van Chapter 4OUR hebben bijgedragen aan de opzet van dit traject. Om ongewenste omgangsvormen binnen de organisatie tegen te gaan en bespreekbaar te maken, ondersteunt Het HEM het meldpunt MORES. Het personeel van Het HEM is goed geïnformeerd over stappen die ze kunnen ondernemen wanneer een dergelijke situatie zich voordoet.
Partners
Partners van Het HEM delen de missie voor een meer inclusieve en diverse culturele sector. Het HEM zoekt bewust de samenwerking op met maatschappelijke organisaties als Stichting ZS Alliance, DOCK, Bureau Punt en Stichting Vluchteling, en culturele initiatieven zoals International Queer and Migrant Film om het programma en personeelsbestand inclusiever te maken en een breder publiek te bereiken. Samenwerkingen met discriminerende partijen sluit Het HEM per definitie uit.