Kunst is onze grote liefde. Ook nu we gesloten zijn voor renovaties, gaat onze programmering door. Je vindt onze kunstprogramma's op off-site locaties door het jaar heen en op digitaal platform The Couch. De permanente installaties in Het HEM blijven na de verbouwing toegankelijk voor publiek.
Ons muziekprogramma richt zich op experimentele manieren om in het gebouw muziek te maken, te presenteren en te beleven door middel van luistersessies, live optredens en muzikale artist-in-residence-programma's. Tijdens de verbouwing organiseren we muziekprogramma's op off-site locaties en op het digitale platform The Couch.
Het HEM houdt van boeken. Je kunt je tijdens je bezoek verliezen in het uitgebreide boekenaanbod in de bibliotheek.
De industriële uitstraling van het gebouw en ons experimentele kunstprogramma geven sfeer en betekenis aan elk evenement.
Het HEM is een nieuw huis voor eigentijdse cultuur in een voormalige kogelfabriek.
Stichting Het HEM is een stichting gelieerd aan Het HEM BV met een ANBI-status en een onafhankelijk bestuur met een breed en internationaal netwerk in de kunstensector en het sociaal-culturele domein, en een eenhoofdige directie benoemd door het bestuur. De Stichting Het HEM heeft de opdracht gekregen om een multidisciplinair programma te produceren dat zich grotendeels binnen Het HEM afspeelt en een breed samengesteld lokaal, nationaal en internationaal publiek aanspreekt. Binnen haar programma staan het experiment, menselijke waarden, kunstbeleving en het gebouw centraal.
Gelegen op het snijpunt van wereldstad en dorpsgemeenten, natuur en industrie, verleden en toekomst, is Het HEM uniek gepositioneerd om uit te groeien tot een uitvalsbasis voor iedereen die behoefte heeft aan inspiratie, verdieping en ontmoeting als klankbord voor de huidige tijdgeest. Met haar programma, luidt Het HEM een nieuwe beweging in die het artistieke experiment ondersteunt en de drempel voor de kunst verlaagt, met als doel het structureel vergroten van cultuurparticipatie en publieke betrokkenheid bij maatschappelijke vraagstukken.
Om dit doel te verwezenlijken en Het HEM als vooraanstaand culturele instelling te positioneren, zoekt de Stichting actief de samenwerking op met lokale, nationale en internationale kunstenaars, cultuurmakers en financiële partners zoals fondsen, particulieren en bedrijven.
Het HEM onderschrijft en implementeert de Fair Practice Code, Governance Code Cultuur en Code Diversiteit en Inclusie op alle organisatieniveaus.
Director: Kim Tuin
Bedrijfsmanager: Sarah de Jonge
Hoofd Bedrijfsvoering: Miguel Scholtens Moreira
Development Manager & Redacteur The Couch: Berber Meindertsma
Business Event Manager: Nora Schuit
Binnen ons eigen domein en op ons eigen stukje grond kunnen we onze eigen spelregels maken en beginnen met het experiment: betekenisvolle menselijke waarden en het gemeenschapsbelang centraal te stellen met als doel om spelenderwijs verandering teweeg te brengen binnen de algemeen gangbare denkwijze over onze maatschappij en de mens als individu. Hierom wordt bij Het HEM deze visie aangehouden:
Wij geloven dat mensen een onderdeel zijn van een groter geheel en nodigen iedereen uit om binnen onze eigen microkosmos bestaande systemen te bevragen en nieuwe te ontwikkelen.
We bieden ruimte aan kunst die niet altijd de norm bevestigd of gemaakt wordt door gevestigde kunstenaars. Het HEM is een plaats voor uitwisseling tussen verschillende (kunst)disciplines, wetenschappen en bezoekers met uiteenlopende achtergronden en ideeën. Dit voeren we door in zowel programma, communicatie als educatie. Door lef te tonen en experiment te stimuleren komen we tot uitkomsten die niemand had kunnen verwachten.
Onze missie is dan ook:
Het HEM zet zich in om een levendige ontmoetingsplaats te zijn waar de motor door gemeenschappelijke inzet draaiende wordt gehouden. Wij nodigen kunstenaars uit om vrijuit te experimenteren en we nodigen bezoekers uit zich persoonlijk te verbinden met de kunst door middel van scherpe beschouwing en het stimuleren van de eigen interpretatie.
Het bestuur van de stichting bestaat uit:
Sandra den Hamer – Voorzitter
Hans Schamlé – Penningmeester
Guillaume Schmidt – Secretaris
De vijf waarden van de Fair Practice Code (eerlijke beloning, duurzaamheid, transparantie, solidariteit en vertrouwen) zijn de hoeksteen voor het beleid van Het HEM ten aanzien van medewerkers en samenwerkingspartners.
• Medewerkers van Het HEM BV en Stichting Het HEM ontvangen eigen samengestelde arbeidsvoorwaarden, met een bovengemiddeld aantal vakantiedagen. Daarnaast bieden de Stichting en de BV de werknemers een goede pensioenregeling aan. Voor Stichting Het HEM en Het HEM BV is goed werkgeverschap de fundering van de organisatie. Zowel de Stichting als de BV investeren in de ontwikkeling van een duurzaam, tevreden en gezond kernteam door tweewekelijks, maandelijks en jaarlijks met medewerkers in groeps- en individueel verband samen te komen en de werkzaamheden te evalueren, waarin fysieke en mentale overbelasting wordt besproken en mogelijkheden voor ondersteuning en ontwikkeling wordt aangeboden.
• Het HEM staat solidair met makers en ZZP’ers in de culturele sector. Het biedt hun een veilige en gezonde werkomgeving en neemt vertrouwen als basis en kwaliteit als uitgangspunt in samenwerkingen. Afspraken over eerlijke beloning en arbeidsvoorwaarden met ZZP'ers worden marktconform leeftijd en ervaring gemaakt. Kunstenaars worden voor bestaand, aanpassing in bestaand, of nieuw werk gehonoreerd volgens de landelijke richtlijn kunstenaarshonoraria. Kunstenaars in de residentieruimte krijgen een per diem-vergoeding gebaseerd op de landelijke richtlijn voor kunstenaarshonoraria. Gasten van Chapters ontvangen een eigen vastgesteld bedrag voor hun bijdrage en gedeeld auteursrecht voor intellectueel eigendom. Namen van rechthebbenden worden online en on site vermeld.
• Afspraken over beloning, auteursrecht en arbeidsvoorwaarden met opdrachtnemers worden toegelicht en te allen tijde schriftelijk vastgelegd om transparantie te waarborgen. Tussentijds en na afloop van dienstverband of samenwerking wordt geëvalueerd met opdrachtnemers, makers en/of medewerkers om sociale dialoog rondom arbeid in de culturele sector te stimuleren.
De wederzijdse rollen en verantwoordelijkheden van de Stichting en Het HEM BV zijn schriftelijk vastgelegd in een samenwerkingsovereenkomst. Inhoudelijke en financiële jaarverslagen van de stichting worden in het eerste deel van het nieuwe jaar op de website gepubliceerd om transparantie over Het HEM als organisatie te bevorderen. Jaarverslagen geven inzicht in het besturingsmodel en de toepassing van de Governance Code Cultuur, de Fair Practice Code en Code Diversiteit en Inclusie.
Kim Tuin is statutair directeur van Het HEM BV en door het bestuur aangesteld als (onbezoldigd) directielid van Stichting Het HEM. Voor deze duale functie is gekozen om de effectiviteit van de samenwerking te optimaliseren. Mede vanwege de dubbelrol is gekozen voor een bestuur-model, waarin nauwe betrokkenheid van de bestuurders van de stichting is gegarandeerd. Daarbij voorziet het bestuursreglement van Stichting Het HEM in afdoende maatregelen om het risico van belangenverstrengeling te mitigeren. Stichting Het HEM heeft drie bestuursleden met verschillende achtergronden en cross-sectorale netwerken en duidelijk omschreven rollen: Sandra den Hamer (voorzitter), Hans Schamlé (penningmeester) en Guillaume Schmidt (secretaris). Het bestuur past de principes van de Governance Code Cultuur toe op haar handelen. Onderlinge verdeling van taken, verantwoordelijken en bevoegdheden zijn verder uitgewerkt in het bestuurs-directiereglement.
Het HEM hanteert vanaf dag één het principe van radicale gastvrijheid. Gelijkwaardigheid en inclusiviteit zijn fundamentele waarden binnen de instelling. Het HEM committeert zich aan toegankelijkheid en een diverse representatie op alle niveaus van de organisatie en past de Code toe, waarmee de hoogste score is behaald van de Scan D&I. Om de toegankelijkheid van Het HEM te waarborgen, is jaarlijks €10.000 begroot, o.a. voor het inschakelen van experts op dit gebied voor trainingen. Het bestuur van Het HEM stuurt hier ook actief op aan, en is intern op zoek naar een vierde (vrouwelijk) bestuurslid uit een jongere leeftijdscategorie. Diversiteit wordt binnen Het HEM gedefinieerd als verschil in culturele achtergrond, gender, nationaliteit, beperking, seksuele oriëntatie, religie, sociaaleconomische status, opleidingsniveau en leeftijd. Dit is als zodanig opgenomen in onze missie, visie en gedragscode, die allen zijn gepubliceerd op onze website. Het HEM onderneemt de volgende stappen om diversiteit en inclusie te waarborgen:
Programma
Middels wisselende Gasten biedt Het HEM een podium aan makers met diverse achtergronden en netwerken. Bij de invulling van de programmaonderdelen wordt gezocht naar makers en denkers die verschillen in leeftijd, gender, nationaliteit, lichamelijke mogelijkheid en socio-culturele achtergrond. Hetzelfde principe past Het HEM toe op de kunstenaarsstudio’s, kunstenaarsresidentie, educatieve en publieke programma’s. Met onze Chapters zorgen wij ervoor dat er goede genderverhoudingen zijn en dat er een goede balans is in de verschillende achtergronden van onze Gasten. De makers in de (solo)tentoonstellingen, educatieve en publieke programma’s en studioruimtes hebben tevens uiteenlopende achtergronden, genders, leeftijden, nationaliteiten en lichamelijke mogelijkheden. Daarbij richtte Chapter 4OUR zich specifiek op het onderzoeken van zowel de theoretische als praktische betekenis van toegankelijkheid en inclusie door makers die door de maatschappij als gemarginaliseerd worden gezien uit te nodigen om werk te presenteren en mee te denken over de communicatie van hun programma’s. Deze makers zijn om de kwaliteit van hun werk en niet om wie zij zijn uitgekozen, en zijn ook niet als zodanig in het programma omschreven. Hiermee maakte Het HEM een belangrijk punt naar de culturele sector: dat diversiteit in makers een vanzelfsprekendheid zou moeten zijn. Ook nodigde Het HEM de Amerikaanse inclusiespecialist Kevin Gotkin uit om als resident de toegankelijkheid van de instelling te onderzoeken en aanbevelingen voor verbeteringen op de korte en lange termijn te doen.
Publiek
Het HEM richt zich op het aanspreken van een breed samengesteld publiek dat een afspiegeling vormt van de samenleving. In het Programmaplan is beschreven hoe Het HEM middels het verhaal en de netwerken van de Gasten en partners ieder jaar een nieuwe publieksgroep aanspreekt om uiteindelijk de gehele samenleving te bereiken. Daarnaast ontwikkelt Het HEM cross-sectorale educatieve programma’s met makers uit gemeenschappen die nog niet veel in aanraking komen met kunst. Met Chapter 4OUR kijkt Het HEM kritisch naar de toegankelijkheid van de instelling en maakt aanpassingen waar mogelijk. In samenwerking met Gotkin en Marleen Hartjes van STUDIO i, en met Waarden Voor Een Nieuwe Taal als handleiding zijn communicatierichtlijnen heroverwogen en zodat de toegankelijkheid van Het HEM in haar communicatie en daaropvolgende programma’s is gewaarborgd. Fysieke toegankelijkheid wordt aangegeven op de website. Financiële toegankelijkheid bereikt Het HEM door gedifferentieerde entreeprijzen te hanteren met gratis toegang voor mensen onder de 18 jaar, 90% korting voor Stadspashouders en 20% korting voor CJP-pashouders.
Chapter 1NE verenigde een cultureel divers Nederlands publiek uit het netwerk van Edson Sabajo en Guillaume Schmidt. De Gast Nicolás Jaar bracht een internationaal en lokaal publiek van verschillende leeftijden samen rondom de beladen geschiedenis van Het HEM. Chapter 3HREE sprak met name kunstpubliek aan uit de Randstad, rond de 20-60 jaar met een Nederlandse achtergrond. Chapter 4OUR trok een publiek uit voornamelijk de (inter)nationale LGBTQI+ gemeenschap met diverse culturele achtergronden en lichamelijke mogelijkheden naar Het HEM.
Personeel
Het vaste personeelsteam van Het HEM is een breed georiënteerde en ervaren groep professionals, met een goede man/vrouw-verhouding en diverse achtergronden op verscheidene posities. Voor een culturele instelling als Het HEM is het essentieel dat het personeelsbestand verschillende perspectieven vertegenwoordigt en inclusief is. Om die reden heeft Het HEM veel tijd gestoken in de werving van kandidaten met uiteenlopende culturele achtergronden door vacatures breed uit te zetten in haar multiculturele netwerk. Omdat interessante kandidaten met diverse achtergronden nog niet altijd de gezochte kennis en ervaring hebben, startte Het HEM in 2021 een programma waarbij jongeren met verschillende achtergronden intern worden opgeleid. Zo wordt de bron waaruit Het HEM kan putten groter en leveren we ook een bijdrage aan het vergroten van diversiteit in de cultuursector. De teamtrainingen in het kader van Chapter 4OUR hebben bijgedragen aan de opzet van dit traject. Om ongewenste omgangsvormen binnen de organisatie tegen te gaan en bespreekbaar te maken, ondersteunt Het HEM het meldpunt MORES. Het personeel van Het HEM is goed geïnformeerd over stappen die ze kunnen ondernemen wanneer een dergelijke situatie zich voordoet.
Partners
Partners van Het HEM delen de missie voor een meer inclusieve en diverse culturele sector. Het HEM zoekt bewust de samenwerking op met maatschappelijke organisaties als Stichting ZS Alliance, DOCK, Bureau Punt en Stichting Vluchteling, en culturele initiatieven zoals International Queer and Migrant Film om het programma en personeelsbestand inclusiever te maken en een breder publiek te bereiken. Samenwerkingen met discriminerende partijen sluit Het HEM per definitie uit.