Kunst is onze grote liefde. Ook nu we gesloten zijn voor renovaties, gaat onze programmering door. Je vindt onze kunstprogramma's op off-site locaties door het jaar heen en op digitaal platform The Couch. De permanente installaties in Het HEM blijven na de verbouwing toegankelijk voor publiek.
Ons muziekprogramma richt zich op experimentele manieren om in het gebouw muziek te maken, te presenteren en te beleven door middel van luistersessies, live optredens en muzikale artist-in-residence-programma's. Tijdens de verbouwing organiseren we muziekprogramma's op off-site locaties en op het digitale platform The Couch.
Het HEM houdt van boeken. Je kunt je tijdens je bezoek verliezen in het uitgebreide boekenaanbod in de bibliotheek.
De industriële uitstraling van het gebouw en ons experimentele kunstprogramma geven sfeer en betekenis aan elk evenement.
Het HEM is een nieuw huis voor eigentijdse cultuur in een voormalige kogelfabriek.
Het HEM is een nieuw huis voor eigentijdse cultuur in een voormalige kogelfabriek.
Samen met de visionairs van deze tijd ontwikkelen we multidisciplinaire kunstprogramma’s waarmee we een ander licht schijnen op de wereld om ons heen. Een speelse en vrije benadering voor zowel het maken als ervaren van kunst staat bij ons centraal. Naast expositieruimtes heeft Het HEM een huiskamer met bibliotheek, een café-restaurant met leestafel en een terras aan het water én een hi-fi muziekbar.
‘Cultuur ontstaat in gemeenschappen.’
Eens per jaar brengen we een nieuw Chapter waarin we je meenemen in de wereld van de creatieve makers en denkers van nu: individuen die door hun persoonlijke verhaal, professionele praktijk of perspectief onze blik verruimen. Met hen als gesprekspartner ontwikkelen we een uniek programma op basis van hun filosofie, als gids voor nieuwe denkrichtingen. Daarbij bieden we een podium aan uiteenlopende disciplines zoals beeldende kunst, dans, muziek, licht- en geluidskunst, theater en film, maar ook wetenschap, politiek en levensfilosofie.
Op het Hembrugterrein in Zaandam, achter hoge hekken en strenge beveiliging, produceerde de Artillerie Inrichtingen vanaf 1895 vuurwapens, artillerie en munitie voor het Nederlandse leger. In 2003 werden de militaire functies van het terrein opgeheven en vestigden zich er de eerste kunstenaars en creatieve geesten. Een decennium later volgden enkele ondernemers na het startsein van de overheid om het gebied opnieuw te ontwikkelen tot woon- en recreatiegebied.
Sinds 2017 is Amerborgh International eigenaar van de voormalige kogelfabriek op dit terrein, een tweehonderd meter langgerekt wit gebouw uit 1956 aan de oever van het Noordzeekanaal. In 2018 is Het HEM BV als dochterbedrijf van Amerborgh opgericht om de kogelfabriek een nieuwe invulling te geven als een ontmoetingsplek voor eigentijdse cultuur. Datzelfde jaar is de Stichting Het HEM in het leven geroepen als het culturele geweten van Het HEM. De Stichting produceert een artistiek programma dat de ontwikkelingen van het Hembrugterrein nauwlettend in de gaten houdt en verbindt met sociaal-maatschappelijke bewegingen op lokaal, nationaal en internationaal gebied.
De omstreden historie en oorsprong van het industriegebied biedt een contrastrijk kader voor het bevragen van de rol van de mens in de maatschappij. Ook de uitbreiding van de stad Amsterdam naar Zaandam en het gentrificatieproces dat daarmee gemoeid gaat, geeft richting aan ons programma.