Gast:
Simon(e) van Saarloos
GESLOTEN
“We must bring about the end of the world as we know it.”
“We must bring about the end of the world as we know it.”
— Denise Ferreira da Silva
Chapter 4OUR: Abundance verwerpt de huidige realiteit. Abundance gaat in tegen het idee van statische identiteit. Het idee dat je kenbaar kunt zijn en je zichtbaar moet tonen, dat je uit de kast moet komen en begrijpelijk moet klinken. Overvloedsdenken gaat ervan uit dat alles er al is; geen enkele bestaande vorm zichzelf dient te verdedigen of bewijzen. Overvloedsdenken is een houding die de huidige identiteitskaders erkent, maar tegelijkertijd aanmoedigt om daaraan voorbij te gaan. Het ziet weelde in wat en wie er allang is.
De kunstwerken en publieke programmering die Chapter 4OUR: Abundance vormen, verwerpen het schaarstedenken dat onze maatschappij domineert en hiërarchisch onderscheid, vergelijking en competitie normaliseert.
In het motto – “We must bring about the end of the world as we know it” – legt filosoof Denise Ferreira da Silva de nadruk op kennen. We geloven heilig in het uitsluiten om ín te sluiten, het categoriseren om inclusiviteit te claimen, om te selecteren en te markeren. De orde waar we momenteel in leven is gebaseerd op slechts één manier van doen, één manier van kennen, één manier van verhalen vertellen. Da Silva daagt uit om het onmogelijke te denken en de wereld geheel anders te benaderen.
Wat als alles er mag zijn en er toe doet, zonder bewijs van nut, doel, onderscheid, hiërarchie, prioriteit of winst? Dat is overvloed. En wat het nog meer is? Dat is de eindeloze fantasie waar Abundance om vraagt.
Chapter 4OUR: Abundance is ontwikkelt door een team van curatoren van Het HEM in dialoog met Simon(e) van Saarloos.
Een aantal van de kunstwerken in Chapter 4OUR engageren met uitbuiting, geweld, misbruik en seksualiteit – vaak wordt vanuit deze ervaring een radicaal andere wereld verbeeld en geëist. Misschien word je geconfronteerd met expliciete of ontwrichtende beelden en onderwerpen. Voor specifieke vragen en zorgen – ook over de toegankelijkheid van het gebouw en de werken – kun je bij de mediators terecht.