Het gebouw is gesloten voor ons publieke programma.
Voor locatiehuur zijn we nog tijdelijk beschikbaar.
Kunst is onze grote liefde. Het HEM presenteert gedurende het jaar een reeks tijdelijke kunstprogramma's, naast meer permanente kunstinstallaties.
Er valt altijd iets te luisteren in Het HEM. Ons muziekprogramma richt zich op experimentele manieren om in het gebouw muziek te maken, te presenteren en te beleven door middel van luistersessies, live optredens en muzikale artist-in-residence-programma's.
Op dit moment zijn we helaas gesloten voor publiek. Zodra we weer geopend zijn kan je weer langs komen voor een hapje, drankje of diner bij ons restaurant. Bij mooi weer is ons zonnige terras aan de Costa del Zaano een fijne plek om te vertoeven.
Het HEM houdt van boeken. Je kunt je tijdens je bezoek verliezen in het uitgebreide boekenaanbod in de bibliotheek of nieuwe publicaties vinden in de SANZ Shop.
De industriële uitstraling van het gebouw en ons experimentele kunstprogramma geven sfeer en betekenis aan elk evenement.
Het HEM is een nieuw huis voor eigentijdse cultuur in een voormalige kogelfabriek.
The Parable of the Beaver (2022)
The Parable of the Beaver, 2022
Gemengde materialen en afmetingen
Bevers zijn superhelden. Bevers helpen ons tegen verdroging én tegen vernatting van het land. Ze zorgen voor een enorme verhoging van de biodiversiteit creëert een leefomgeving voor vissen, vlinders, vogels en voorziet in voedsel voor uiteenlopende plantetende dieren. Ze voorkomen dat nitraat en fosfor, rechtstreeks de grote waterwegen, meren en de zee instroomt. Bevers hebben veel superkrachten. Hun tanden bestaan gedeeltelijk uit metaal en stoppen nooit met groeien. Hun lichamen maken salicylzuur aan, de werkzame stof in aspirine. Bovendien zijn ze ongeëvenaarde systeemingenieurs.
Volgens ecoloog, kunstenaar en activist Suzanne Husky, belichamen bevers de hoogste vorm van spiritualiteit. Aan de basis van een totempaal wordt vaak een bever afgebeeld, die vertegenwoordigt stabiliteit en vindingrijkheid. In Het HEM bouwt Husky een Tempel voor de Bever, bezoekers worden uitgenodigd om een beaver chew als talisman mee te nemen.
In Nederland voelt de bever zich al enige decennia goed thuis. Nadat ze volledig waren uitgestorven, zijn in 1988 de eerste bevers teruggeplaatst. Inmiddels leven er zo’n 4.000, maar die brengen in ons zwaar gereguleerde Nederlandse postzegellandschap ook veel problemen met zich mee. Ze graven tunnels in de dijk, gaten onder de wegen, en laten met hun dammen regelmatig een weiland onder water lopen. Het leidt tot een hartstochtelijk verleidingsspel om de beschermde bevers naar regio's te lokken waar ze de mensheid in hun hyperefficiënte en urgent geachte levensstijl niet voor de voeten lopen.