Het gebouw is gesloten voor ons publieke programma
Onze zaalverhuur is tijdelijk beschikbaar.
Kunst is onze grote liefde. Het HEM presenteert gedurende het jaar een reeks tijdelijke kunstprogramma's, naast meer permanente kunstinstallaties.
Er valt altijd iets te luisteren in Het HEM. Ons muziekprogramma richt zich op experimentele manieren om in het gebouw muziek te maken, te presenteren en te beleven door middel van luistersessies, live optredens en muzikale artist-in-residence-programma's.
Op dit moment zijn we helaas gesloten voor publiek. Zodra we weer geopend zijn kan je weer langs komen voor een hapje, drankje of diner bij ons restaurant. Bij mooi weer is ons zonnige terras aan de Costa del Zaano een fijne plek om te vertoeven.
Het HEM houdt van boeken. Je kunt je tijdens je bezoek verliezen in het uitgebreide boekenaanbod in de bibliotheek of nieuwe publicaties vinden in de SANZ Shop.
Het HEM is een nieuw huis voor eigentijdse cultuur in een voormalige kogelfabriek.
De industriële uitstraling van het gebouw en ons experimentele kunstprogramma geven sfeer en betekenis aan elk evenement
The Great Decline (2019)
The Great Decline, 2019
125 x 214 x 8 cm, Printplanten, diverse zaden
De biodiversiteit neemt zowel onder dieren als onder planten met een gevaarlijk tempo af. Met de ontwikkeling van genenbanken in zadenkluizen en tijdcapsules wordt geprobeerd het voortbestaan van zoveel mogelijk plantensoorten veilig te stellen. In 2008 opende in Noorwegen de Svalbard Global Seed Vault, waar reservekopieën worden opgeslagen van alle zaden die zich elders in de wereld in genenbanken bevinden, een soort extra back-up in het geval van een regionale of wereldwijde ramp.
Het werk The Great Decline van Maarten Vanden Eynde toont de plattegrond van de Svalbard Global Seed Vault, gevisualiseerd als een koperen geheugenchip, waarop een grote verscheidenheid aan zaden verzameld uit verschillende delen van de wereld is geplaatst. In zijn vormgeving doet het denken aan een lukasa, een antiekgeheugenapparaat die door leden van de Mbudye-raad in het koninkrijk Luba – tegenwoordig onderdeel van de republiek Congo – werd gebruikt om topografische en historische kennis van politieke gebeurtenissen, belangrijke mensen, plaatsen en mythische migratieroutes vast te leggen.