Het gebouw is gesloten voor ons publieke programma.
Voor locatiehuur zijn we nog tijdelijk beschikbaar.
Kunst is onze grote liefde. Het HEM presenteert gedurende het jaar een reeks tijdelijke kunstprogramma's, naast meer permanente kunstinstallaties.
Er valt altijd iets te luisteren in Het HEM. Ons muziekprogramma richt zich op experimentele manieren om in het gebouw muziek te maken, te presenteren en te beleven door middel van luistersessies, live optredens en muzikale artist-in-residence-programma's.
Op dit moment zijn we helaas gesloten voor publiek. Zodra we weer geopend zijn kan je weer langs komen voor een hapje, drankje of diner bij ons restaurant. Bij mooi weer is ons zonnige terras aan de Costa del Zaano een fijne plek om te vertoeven.
Het HEM houdt van boeken. Je kunt je tijdens je bezoek verliezen in het uitgebreide boekenaanbod in de bibliotheek of nieuwe publicaties vinden in de SANZ Shop.
De industriële uitstraling van het gebouw en ons experimentele kunstprogramma geven sfeer en betekenis aan elk evenement.
Het HEM is een nieuw huis voor eigentijdse cultuur in een voormalige kogelfabriek.
Marraq / Mud (2022)
Marraq / Mud, 2022
8:14 minuten
Medium: 16mm film transferred to HD
Camera: Onno Petersen
Geluid: Malu Peeters
Stem: Adam Lyberth
Marraq is het Groenlandse woord voor de modder die met het smelten van het ijs in toenemende hoeveelheden door het landschap stroomt. Filmmaker Jasper Coppes werkte zo’n vijf jaar met een groep Groenlandse natuurkenners aan een film waarin dit ondergewaardeerde materiaal uiteindelijk een hoofdrol zou vertolken. Analoog gefilmd op 16 mm laten beeld en geluid het veranderende landschap voor zichzelf spreken. De camera registreert hoe uiteenlopende levensvormen allemaal hun eigen manier hebben om de aarde te bevolken. Coppes doet daarmee een poging te breken met het positivistische (Cartesiaanse) wereldbeeld dat ervan uitgaat dat we onze omgeving vanuit onze eigen menselijke beleving dienen te doorgronden, en laat zien dat er een veelheid aan perspectieven bestaat.
Zo laat de filminstallatie drie protagonisten aan het woord. In de eerste plaats het landschap zelf. Het kristal-heldere water dat door de geulen in de gletsjer zijn weg naar beneden zoekt; een kogelronde zwerfkei die zichzelf heeft afgezet aan de rand van een modder-stroom; de overweldigende kracht waarmee een waterval langs de rotsen klettert; of het droge stof dat langs de rivierbeddingen opwaait – het landschap vertelt ons in klare taal welke trans-formaties het door klimaatverandering ondergaat.
De Groenlandse gids Adam Lyberth vertelt hoe er met het smelten van ijskappen vanwege oplopende tempera-turen modder vrijkomt die zich afzet in de banken van de rivier. Deze in Groenland overvloedige modder blijkt zo vruchtbaar te zijn dat het naar Brazilië werd verscheept om daar de uitgeputte grond te herstellen. Marraq suggereert dat nadelige gevolgen van klimaatverandering ook positieve oplossingen met zich mee kunnen brengen, zolang hier zorgvuldig mee om wordt gegaan op basis van kennis en een intrinsiek begrip van het landschap.
Tenslotte ontmoeten we een derde protagonist in de vorm van een raaf, die ons vanuit zijn vlucht toeroept. In de Inuït cultuur, waar ook gids Lyberth verwant mee is, staat de raaf aan het begin van al het leven. Alles komt voort uit duisternis, de raaf is de eerste die zich uit het donkere universum losmaakt en leven schenkt aan alle andere wezens. Als een moeder om haar kroost lijkt hij over het veranderende landschap te waken.