vrijdag en zaterdag 12–24u
zondag 12–22u
Kunst is onze grote liefde. Het HEM presenteert gedurende het jaar een reeks tijdelijke kunstprogramma's, naast meer permanente kunstinstallaties.
7 mei – Sept 25
Er valt altijd iets te luisteren in Het HEM. Ons muziekprogramma richt zich op experimentele manieren om in het gebouw muziek te maken, te presenteren en te beleven door middel van luistersessies, live optredens en muzikale artist-in-residence-programma's.
Kom langs voor een hapje, drankje of diner bij onze restaurants Zanini, Bois of haal een broodje bij bakkerij Solinger. Bij mooi weer is ons zonnige terras aan de Costa del Zaano een fijne plek om te vertoeven.
Het HEM houdt van boeken. Je kunt je tijdens je bezoek verliezen in het uitgebreide boekenaanbod in de bibliotheek of nieuwe publicaties vinden in de SANZ Shop.
Het HEM is een nieuw huis voor eigentijdse cultuur in een voormalige kogelfabriek.
De industriële uitstraling van het gebouw en ons experimentele kunstprogramma geven sfeer en betekenis aan elk evenement
Seed Stories (2018–)
Seed Stories, doorlopend sinds 2018
Gemengde afmetingen, zaden, flessen en prints
Van oudsher reisden zaden met mensen mee de hele wereld over. Een bekend voorbeeld zijn de zaden die tot slaaf gemaakten meenamen op hun deportatie, waardoor er op het Noord- en Zuid-Ameri-kaanse continent veel planten groeien die hun oorsprong hebben in Afrika en elders op de wereld. Zaden gaven (gedwongen) migranten op weg naar een onbekende bestemming een gevoel van zekerheid op voedsel en de mogelijkheid een nieuw bestaan op te bouwen. Zaden houden daarnaast ook een herinnering aan de plek van herkomst levend en vormen een erfenis. Met de industrialisatie, privatisering en commercialisering van de zaadvoorraad, reizen zaden niet meer op dezelfde manier zoals vroeger, en ook is de variëteit mede hierdoor aanzienlijk afgenomen.
Futurefarmers is een collectief bestaande uit boeren, biologen, filosofen, ecologen en kunstenaars dat zich onder meer bezighoudt met het verzamelen van migratieverhalen van zaden. Daarbij gaat meestal om verloren gewaande zaden, waarvan werd aangenomen dat ze niet meer geproduceerd werden. De zaden en hun verhalen leiden een onopvallend bestaan vaak onder amateurhistorici of in hechte culturele gemeenschappen. Futurefarmers verzamelt niet alleen de verhalen, maar nemen deze zaden ook mee op een reis terug naar de plek van herkomst, waar ze worden gedeeld met lokale boeren, die de teruggekeerde zaden weer in productie nemen.