Het gebouw is gesloten voor ons publieke programma.
Voor locatiehuur zijn we nog tijdelijk beschikbaar.
Kunst is onze grote liefde. Het HEM presenteert gedurende het jaar een reeks tijdelijke kunstprogramma's, naast meer permanente kunstinstallaties.
Er valt altijd iets te luisteren in Het HEM. Ons muziekprogramma richt zich op experimentele manieren om in het gebouw muziek te maken, te presenteren en te beleven door middel van luistersessies, live optredens en muzikale artist-in-residence-programma's.
Op dit moment zijn we helaas gesloten voor publiek. Zodra we weer geopend zijn kan je weer langs komen voor een hapje, drankje of diner bij ons restaurant. Bij mooi weer is ons zonnige terras aan de Costa del Zaano een fijne plek om te vertoeven.
Het HEM houdt van boeken. Je kunt je tijdens je bezoek verliezen in het uitgebreide boekenaanbod in de bibliotheek of nieuwe publicaties vinden in de SANZ Shop.
De industriële uitstraling van het gebouw en ons experimentele kunstprogramma geven sfeer en betekenis aan elk evenement.
Het HEM is een nieuw huis voor eigentijdse cultuur in een voormalige kogelfabriek.
Harvest on Demand-compilation (2022)
Harvest on Demand-compilation, 2022
Gevonden beeldmateriaal
De afgelopen jaren zien we in China dat sociale media op het platteland een enorme vlucht heeft genomen, waardoor de afstand tussen stad en platteland steeds kleiner wordt. Tijdens de lockdown-periode kwam daar een bijzonder fenomeen bij, influencers brengen via harvest on demand landbouwproducten aan de man; de consument kan de door hen gewenste ananas zelf in het weiland aanwijzen, waarna deze thuis wordt afgeleverd. De compilatie van TikTok-video's geeft de intensiteit van dit fenomeen weer.
Na de supermarkt, uit het werk van Christian Jankowski, zijn we met de online supermarkt met thuisbezorging nog een verder stap van het jagers – en verzamelaars bestaan verwijderd. Om voedsel te vinden hoeven we ons huis niet meer uit. Tegelijkertijd brengt het fenomeen ons ook weer een stap dichter bij het werk in de landbouw, het verloop van seizoenen en de omvang van de oogst, zij het als passieve toeschouwers. Zal deze realtime-ervaring ertoe leiden dat we ons meer bewust worden van het ritme van de natuur? Of zorgt het ervoor dat we de natuur ons ritme en ons rendements-denken juist nog meer gaan opleggen?