Gast:
Samir Bantal & Rem Koolhaas
Tijdens het laatste weekend van Chapter 5IVE verdiepen we ons in de waarde van het tuinieren. Het onderhouden van een tuin – of, het ‘cultiveren’ van een stukje natuur - kent vele metaforische betekenissen. Gedurende deze middag verkennen we met verschillende sprekers wat de impact van een tuin kan zijn op persoonlijk, maatschappelijk, artistiek en filosofisch vlak.
Sprekers die we hiervoor hebben uitgenodigd zijn:
Niek Overmars, tuinder en bestuurslid van de Zaanse volkstuinvereniging Nut & Genoegen, op steenworp afstand van Het HEM. Niek zal ons vertellen over de geschiedenis van dit ruim honderd jaar oude complex, ooit opgericht voor werknemers van de wapenfabriek die zich op het Hembrugterrein bevond. Opmerkelijk genoeg droeg de vereniging bij oprichting de naam ‘Oorlog’, omdat de grond gehuurd werd van het Departement van Oorlog. Met name in de begintijd was het groente en fruit dat hier werd verbouwd een broodnodige aanvulling op hun dagelijkse voedselvoorziening.
Nanny Peereboom, tuinder en bestuurslid van volkstuinvereniging Jan Vroegop in Zaandam, deelt een persoonlijk verhaal van een tuinder voor wie de tuin een belangrijke steun en toeverlaat is gebleken in moeilijke tijden. Wat kan een tuin persoonlijk voor je betekenen? Ook zal Nanny wat producten uit de tuin en het boekje over het 75-jarig bestaan van Jan Vroegop meenemen.
Debra Solomon is kunstenaar, initiatiefnemer van Urbaniahoeve, en in haar eigen woorden ‘reluctant activist’. Debra vertelt een bevlogen verhaal over het algemeen recht op voedsel. Daar waar voedsel in onze huidige samenleving als winstgevend product wordt gezien, is Debra van mening dat het een grondrecht zou moeten zijn en ziet zij binnen de grenzen van de stad mogelijkheden om een eerlijk en gelijkwaardig voedselsysteem te ontwikkelen waarin niemand te kort zou hoeven komen.
Angela Jerardi en studenten van de Gerrit Rietveld academie ‘Garden Department’ zijn ervan overtuigd dat ze door middel van tuinieren het educatieve systeem - en kunsteducatie in bijzonder – ingrijpend kunnen veranderen? Wat leren we van het ritme van de natuur en de zorg voor onze levende omgeving, en hoe kunnen we deze inzichten ene plek geven in het leren en studeren zelf?
Claudy Jongstra is wereldberoemd voor haar ontwerpen met wol en met andere organische materialen. Haar werk bevindt zich in de collecties van het Rijksmuseum, Victoria & Albert Museum en het MoMA, om maar een enkeling te noemen. Samen met haar partner Claudia Busson beheert ze ook enkele botanische (verf)tuinen en werken ze samen met boeren in binnen- en buitenland. Claudy en Claudia vertellen over de inzichten die ze vergaren met hun wereldwijde onderzoek.
Tijdens de middag zijn er producten van lokale tuinders te koop, en serveert bakkerij Solinger in Het HEM vers brood en andere lekkernijen. Het programma is (overwegend) in het Nederlands, met live vertalingen van Engelse bijdragen.