vrijdag en zaterdag 12–24u
zondag 12–22u
Kunst is onze grote liefde. Het HEM presenteert gedurende het jaar een reeks tijdelijke kunstprogramma's, naast meer permanente kunstinstallaties.
7 mei – Sept 25
Er valt altijd iets te luisteren in Het HEM. Ons muziekprogramma richt zich op experimentele manieren om in het gebouw muziek te maken, te presenteren en te beleven door middel van luistersessies, live optredens en muzikale artist-in-residence-programma's.
Kom langs voor een hapje, drankje of diner bij onze restaurants Zanini, Bois of haal een broodje bij bakkerij Solinger. Bij mooi weer is ons zonnige terras aan de Costa del Zaano een fijne plek om te vertoeven.
Het HEM houdt van boeken. Je kunt je tijdens je bezoek verliezen in het uitgebreide boekenaanbod in de bibliotheek of nieuwe publicaties vinden in de SANZ Shop.
Het HEM is een nieuw huis voor eigentijdse cultuur in een voormalige kogelfabriek.
De industriële uitstraling van het gebouw en ons experimentele kunstprogramma geven sfeer en betekenis aan elk evenement
Tree Mountain – A Living Time Capsule – 11.000 Trees, 11.000 People, 400 Years (1982, 1992–96)
Tree Mountain – A Living Time Capsule – 11.000 Trees, 11.000 People, 400 Years, 1982, 1992–96
Gemengde technieken
©Agnes Denes, met dank aan Leslie Tonkonow Artworks + Projects
Landschappen zijn traag. Onze economie dicteert een logica van eeuwige groei in een tempo dat niet correspondeert met de ecologische klok, zelfs niet wanneer ze door geavanceerde technologie geholpen wordt. Met Tree Mountain – A Living Time Capsule – 11.000 Trees, 11.000 People, 400 Years van conceptueel en ecologisch kunstenaar Agnes Denes wordt juist die Years is een kunstwerk in de vorm van een bos, bestaande uit 10.000 zilversparren, aangeplant door 10.000 mensen in een elliptische vorm op een voormalige grindgroeve in Finland. Daar waar het bos in de eerste plaats de ecologische balans herstelt in een gebied dat door industrie was vernield, heeft het kunstwerk ook de functie van een tijdmachine vergelijkbaar met bijvoorbeeld Stonehenge in Engeland. De wiskundige formatie – een combinatie van de Gulden Snede en de Fibonacci reeks – waarin het bos is aangeplant zal toekomstige beschavingen of andere levensvormen doen nadenken over de culturele oorsprong ervan, vergelijkbaar met de recente ontdekking door wetenschappers dat grote delen van het zuidelijk Amazonegebied ook door mensen is aangeplant.
“I want to change humanity a bit. And I think I have”, zegt Denes in het interview dat in de installatie wordt vertoond. Een hartstochtelijke verklaring dat weliswaar inspireert, maar ook de vraag oproept in hoeverre we werkelijk in staat zijn verandering teweeg te brengen? Het is de bedoeling dat het kunstwerk ons huidige tijdsbestel zal overleven en onze concepten en ideeën meeneemt naar een onbekende tijd in de toekomst. Een onderneming die niet een particulier artistiek verlangen belichaamt maar een algemeen belang voor toekomstige generaties.