Gast:
Nicolás Jaar en de Shock Forest Group
‘These livelihoods make worlds too – and they show us how to look around rather than ahead.’
Chapter 2WO
Chapter 2WO Publiek programma
Shock Forest Group (2019) is een internationaal onderzoeksteam dat bestaat uit architecten, cartografen, linguïsten, codeerders, geluidmakers, biologen, ontwerpers en ingenieurs. Het is een experiment in open onderzoek, waar de onderzoekscategorieën gedefinieerd worden naarmate het onderzoek zich ontwikkelt. Het is ook een experiment in alternatief onderwijs, een klaslokaal zonder leraar, waar leren zich voordoet als het product van polyfonie.
These livelihoods make worlds too – and they show us how to look around rather than aheadAnna Tsing
Op vrijdag 15 november verwelkomen wij onze volgende visiting professor: Thijs Lijster voor een lezing binnen het Chapter 2WO. Aan de hand van zijn boek The Future of the New. Artistic Innovation in Times of Social Acceleration bespreken we deze avond de rol van de kunsten in een wereld die versnelt en verandert onder invloed van o.a. globalisering en digitalisering.
Sinds de negentiende eeuw is vernieuwing een belangrijk gegeven in de kunst en wordt werk vaak beoordeeld op hoe ‘nieuw’ het is. Door hun vernieuwende kracht, bevinden artistieke avant-gardes zich vaak zij aan zij met de politieke voorhoede. Maar kan artistieke innovatie nog dienen als bron van kritiek in een tijd waar alles wordt verkocht als ‘nieuw’ of ‘verbeterd’? In een tijd waarin de sociale versnelling (Hartmut Rosa) en het kortetermijndenken (Bernard Stiegler) vanuit het kapitalisme ons welzijn en dat van onze aarde bedreigt.
Hoe moeten kunstenaars, theoretici en kunstorganisaties omgaan met de veranderende rol van en de discussie over innovatie? Moeten we zoeken naar alternatieve manieren om te blijven innoveren? Of moeten we ons discours veranderen en zoeken naar andere / nieuwe manieren om over het ‘nieuwe’ te praten?
Thijs Lijster is docent kunst- en cultuurfilosofie Rijksuniversiteit Groningen en postdoc onderzoeker aan het Culture Commons Quest Office van de Universiteit van Antwerpen.
Van zijn hand verschenen de boeken De grote vlucht inwaarts. Essays over cultuur in een onoverzichtelijke wereld (2016), dat werd genomineerd voor de Socrates wisselbeker en bekroond met de KANTL Essayprijs 2018, Kijken, proeven, denken. Essays over kunst, kritiek en filosofie (2019) en het pamflet Verenigt U! Arbeid in de 21e eeuw (2019).
Daarnaast werkte hij als redacteur mee aan de publicaties Spaces for Criticism. Shifts in Contemporary Art Discourses (2015) and The Future of the New. Artistic Innovation in Times of Social Acceleration (2018). Stukken van Lijster verschijnen regelmatig in kranten en tijdschriften als Filosofie Magazine, Metropolis M en de Groene Amsterdammer.
Deze lezing is in het Engels.
De lezing begint om 20:00 uur in de bibliotheek van Het HEM. Deelname is €5,- (exclusief entree tot de tentoonstelling).
Wil je naast de lezing ook de tentoonstelling bezoeken? Koop ook een entreebewijs voor het Chapter en reserveer een tijdslot voor Incomprehensible Sun.