Gast:
Nicolás Jaar en de Shock Forest Group
‘These livelihoods make worlds too – and they show us how to look around rather than ahead.’
Chapter 2WO
Chapter 2WO Publiek programma
Shock Forest Group (2019) is een internationaal onderzoeksteam dat bestaat uit architecten, cartografen, linguïsten, codeerders, geluidmakers, biologen, ontwerpers en ingenieurs. Het is een experiment in open onderzoek, waar de onderzoekscategorieën gedefinieerd worden naarmate het onderzoek zich ontwikkelt. Het is ook een experiment in alternatief onderwijs, een klaslokaal zonder leraar, waar leren zich voordoet als het product van polyfonie.
These livelihoods make worlds too – and they show us how to look around rather than aheadAnna Tsing
Chapter 2WO neemt je mee in de wereld van Chileens kunstenaar en componist Nicolás Jaar. Zijn veertien weken durende verblijf in Zaandam wordt een intensieve verkenning van het Hembrugterrein. Met zijn Shock Forest Group – vernoemt naar het nabijgelegen Schokbos – doet hij onderzoek naar dit gebied waarbij historische, sociologische, archeologische en geografische data als bronmateriaal dienen voor een muziekstuk dat zowel over als van de locatie is waar het wordt gespeeld.
Onze huidige tijd wordt gedomineerd door rationele kennis van data en feiten. Harde zekerheden en alternatieve feiten zijn moeilijk uit elkaar te houden, en hoewel we steeds meer meten en zien, lijken we te zijn vergeten hoe we dingen kunnen weten. Welke rol kan muziek hierin spelen? Als communicatievorm die verder gaat dan feiten, woorden en gebaren, dringt muziek diep tot ons wezen door en raakt het een universeel emotioneel begrip in ons aan.
"These livelihoods make worlds too – and they show us how to look around rather than ahead"
– Anna Lowenhaupt Tsing
Volgens antropologe Anna Tsing kunnen we door de levensvormen (‘livelihoods’) om ons heen te verkennen, veel leren over de manier waarop economische en ecologische spanningen onze gedeelde leefomgeving aantasten, maar ook hoe we naar een weerbaarder ecosysteem toe kunnen werken dat zelfs ingrijpende vervuiling weerstaat.
Voor Chapter 2WO gebruiken Nicolás Jaar en zijn team van onderzoekers, bestaande uit architecten, cartografen, linguïsten, codeerders, geluidmakers, biologen, ontwerpers en ingenieurs Het HEM als een metonymie voor de problemen waarmee de wereld nu wordt geconfronteerd. Door in te zoomen op hyper lokale gegevens van het Hembrugterrein waar Het HEM gevestigd is, zal Jaar een 'instrument van resonantie' ontwikkelen waarin zowel data als immateriële vondsten met elkaar samensmelten tot een nieuwe vorm van ‘luisteren’.
Het Hembrugterrein werd eind 19e eeuw in gebruik genomen voor de fabricage van wapens en munitie. Gebouw 429, waar Het HEM is gevestigd, werd in opdracht van de NAVO in 1956 opgericht voor de productie van .50 kogels. Na jarenlange leegstand werd het terrein in 2014 weer toegankelijk voor publiek. Deze monumentale plek met tastbare sporen naar haar omstreden historie dient als uitgelezen decor om actuele maatschappelijke ontwikkelingen te bevragen.
In de eerste tien weken van dit Chapter heeft de onderzoeksgroep grondig onderzoek gedaan naar het gebouw dat Het HEM nu huisvest, het Hembrugterrein en de omgeving. De onderzoeksresultaten zijn vanaf 21 november te zien in de presentatie No Camouflage.
Naast de onderzoeksresultaten presenteert Jaar zijn eerste in situ werk Incomprehensible Sun, een geluids- en lichtinstallatie in de 200 meter lange ondergrondse schietbaan. Vervolgens lanceerde hij op 17 oktober samen met geluidskunstenaar Vincent de Belleval het werk Retaining the Energy, but Losing the Image.
Door het programma heen worden (tijdelijke) uitkomsten van het onderzoek als lezingen, rondleidingen of muzikale performances opgevoerd. Kijk voor een gedetailleerd overzicht van dag–tot–dag activiteiten in de kalender en onze sociale mediakanalen.
Chapter 2WO is mede mogelijk gemaakt met de steun van Outset.