Kunst is onze grote liefde. Ook nu we gesloten zijn voor renovaties, gaat onze programmering door. Je vindt onze kunstprogramma's op off-site locaties door het jaar heen en op digitaal platform The Couch. De permanente installaties in Het HEM blijven na de verbouwing toegankelijk voor publiek.
Ons muziekprogramma richt zich op experimentele manieren om in het gebouw muziek te maken, te presenteren en te beleven door middel van luistersessies, live optredens en muzikale artist-in-residence-programma's. Tijdens de verbouwing organiseren we muziekprogramma's op off-site locaties en op het digitale platform The Couch.
Het HEM houdt van boeken. Je kunt je tijdens je bezoek verliezen in het uitgebreide boekenaanbod in de bibliotheek.
De industriële uitstraling van het gebouw en ons experimentele kunstprogramma geven sfeer en betekenis aan elk evenement.
Het HEM is een nieuw huis voor eigentijdse cultuur in een voormalige kogelfabriek.
Het HEM en Horst delen de artistieke overtuiging dat hedendaagse kunstuitingen niet in kaders te vangen zijn en dat ze zich ontwikkelen in overlappende grensgebieden. Culturele perceptie verandert constant en grenzen tussen kunstdisciplines vervagen. De makers van vandaag zijn zowel beeldend kunstenaar als muzikant, performer en ontwerper; ze houden er een praktijk op na die hen in staat stelt om soepel te bewegen tussen verschillende werelden en culturele podia.
Met de tweede editie van New HHHorizons, in brutalistische kerk De Thomas tijdens Amsterdam Dance Event 2023, brengen we een nieuwe generatie makers samen die buiten de grenzen van hun discipline denken en op experimentele wijze elektronische muziek verbinden met mode, dans en beeldende kunst. Centraal in het programma staan vier nieuwe interdisciplinaire live performances, die het publiek elk op hun eigen manier een meeslepende kunstervaring bieden.
In De Thomas, een protestants kerkgebouw uit 1966 ontworpen door Karel Sijmons, hebben we een bijzondere plek gevonden die ons de mogelijkheid biedt om avontuurlijk te programmeren en elektronische muziek in een andere context te presenteren. New HHHorizons is mogelijk gemaakt door het AFK (Amsterdams Fonds voor de Kunst).
Timetable
Donderdag 19 oktober
17:00 - 19:00 | Ja Ja Ja Nee Nee w/ Alec Mateo (gratis toegangelijk)
19:00 - 19:30 | Aanvang programma (toegankelijk met ticket)
19:30 - 20:30 | The Space of Everything door Søren Siebel & Bas Grossfeldt
20:45 - 21:30 | Dooha Ritus door Omen Wapta & Joone Joonam
21:30 - 22:30 | M I M I
22:30 - 23:00 | Einde programma
Vrijdag 20 oktober
17:00 - 19:00 | Ja Ja Nee Nee Nee w/ Mikatsiu (gratis toegang)
19:00 - 19:30 | Aanvang programma (toegankelijk met ticket)
19:30 - 20:30 | The Space of Everything door Søren Siebel & Bas Grossfeldt
20:45 - 21:45 | SKY H1 & Mika Oki
21:45 - 23:00 | Einde programma
New HHHorizons vindt plaats in De Thomas in de Pr. Irenestraat 36, 1077 WX, Amsterdam
Dit evenement is gratis toegankelijk voor ADE Pro Pass houders. Er is een beperkt aantal plekken beschikbaar. Zorg ervoor dat je die van jou op tijd claimt.
Programma
The Space of Everything door Søren Siebel & Bas Grossfeldt
Sinds 2021 nodigt Het HEM artiesten en muziekonderzoekers uit voor een werk- en/of onderzoeksperiode in Het HEM om te werken aan nieuwe, interdisciplinaire projecten die de diepte van hun praktijk verder verkennen en die zij uiteindelijk presenteren. Op dit moment is dat de multidisciplinaire kunstenaar, choreograaf en muziekproducer Søren Siebel. Tijdens zijn residentie werkt hij aan een nieuwe performance die in première gaat tijdens New HHHorizons in De Thomas.
Het project The Space of Everything is een 60 minuten durende immersieve constellatie van muziek, ruimtelijke interventie en zeven performers door Søren Siebel en zijn alter ego Bas Grossfeldt. De site-specifieke installatie van half-transparante wandmodules, biedt meerdere perspectieven om het werk en de kerk te ervaren. Zeven performers delen de ruimte met de bezoekers, die zich vrij door de installatie kunnen bewegen. Door verschuivingen in afstand en beweging wordt een atmosferische situatie gecreëerd die speculatieve toekomsten verkent, afgeleid van een onderzoek naar feministische sciencefiction en concepten van identiteit en fluïditeit. The Space of Everything is mede mogelijk gemaakt door het AFK (Amsterdams Fonds voor de Kunst).
Artistiek leiding, concept, choreografie, ruimte: Søren Siebel Sound: Bas Grossfeldt Performers: Marta Bianchi, Sara Europaeus, Sofia Garcia Miramon, Polina Mirovskaya, Catarina Paiva, Suze Vonk, Sarah Zechut Co-choreografie & Repetitie Management: Sara Europaeus Kostuum: Dewi Barend Productie: Søren Siebel & Christina Mastori
M I M I
Maria Muehombo, beter bekend als M I M I, is een interdisciplinair kunstenaar en curator uit Brussel. Ze werd geboren in Lusaka en kwam op jonge leeftijd naar België. Ze studeerde Schone Kunsten aan de Academie Royale des Beaux-Arts in Luik. Met familie verspreid over de hele wereld, begon ze te reizen en andere culturen te ontdekken en vond ze haar diepe bewondering voor de natuur, waar ze haar inspiratie vandaan haalt.
In 2016 begon Maria met het cureren van evenementen voor non-profitorganisaties, wat haar naar de muziekwereld leidde en terwijl ze doorging met cureren, startte ze met DJ-en en produceren. Ze heeft meegewerkt aan internationale projecten zoals Dakar's Biënnale 2022 in Senegal, waar ze werkte als scenograaf en geluidskunstenaar voor Black Rock, Kehinde Wiley's tentoonstelling in "Maison de la Culture Douta Seck".
Omdat ze verschillende media gebruikt, houdt ze zich niet vast aan een bepaalde muziekstijl. In plaats daarvan verkent en combineert ze voortdurend, waardoor haar dj-sets en producties een organische mix zijn van verschillende genres, waaronder veldopnames.
M I M I beschrijft haar werk als een voortdurend gesprek met de natuur, schrijft ze sinds kort over onderwerpen als antropocentrisme en biomimetica, omdat ze sterk gelooft dat onze geloven met elkaar verweven zijn. Ze beschouwt zichzelf als ecocentrisch en kijkt tegelijkertijd naar vooruitstrevende bewegingen.
Dooha Ritus van Omen Wapta & Joone Joonam
Dooha Ritus is een samenwerking geïnitieerd door het platenlabel/multidisciplinair platform Omen Wapta. De eerste editie, gepresenteerd tijdens ADE 2023, verweeft elektronische muziek, fashion design en performance in een duel tussen schijnbaar tegengestelde krachten: aanval en overgave, geschiedenis en toekomst, isolement en intimiteit. Door alle gelijkwaardige uitingen - geluid van Loek Frey en Harald Uunk, fashion design van Armia Yousefi, choreografie van Arad Inbar en licht van Tharim Cornelisse - stuwt Dooha Ritus circulaire en cyclische beweging voort en construeert het een contemplatieve ruimte waar individuele en collectieve macht worden heroverwogen.
Creatief directeur: Woody 's-Gravemade (Woody92)
Modeontwerper: Armia Yousefi (Joone Joonam)
Creatief producent: Sanne Huijsmans
Artistiek adviseur: Leendert Sonnevelt
Choreograaf: Arad Inbar
Performers: Arad Inbar, Samuel Pereira
Muziekproducenten: Loek Frey, Harald Uunk
Grafisch ontwerpers: Oliva Jay Rawlings, Tharim Cornelisse
Lichtontwerper: Tharim Cornelisse
SKY H1 & Mika Oki
In de muziek van SKY H1 komen hedendaagse clubsounds van drum and bass, grime, dubstep en techno samen met ambient sound design en popgeoriënteerde songwriting. Hiermee heeft ze een unieke benadering van hedendaagse elektronische muziek gevonden, die ze blijft ontwikkelen in haar live optredens in clubs, poppodia en galerieën. Mika Oki heeft een achtergrond in beeldhouwen en elektroakoestische muziek. Haar mixen vertegenwoordigen een breed muzikaal spectrum dat varieert van jungle, UK bass en grime tot donkere electro, betoverende trance en zware EBM. Ze bouwt haar sets zorgvuldig op met verschillende voicesamples, experimentele geluiden en elektroakoestische muziekfragmenten. Naast haar praktijk als DJ maakt ze audiovisuele installaties en performances. De twee in Brussel gevestigde kunstenaars vinden elkaar in het verkennen van immateriële ruimtes en emotionele landschappen en hebben eerder samen projecten ontwikkeld. Mika Oki maakte bijvoorbeeld de installatie Parhélion voor SKY H1's veelgeprezen debuutalbum Azure; een poëtische en meditatieve visualisatie van SKY H1's muziek in een scenografie van licht, projecties, rook en schaduwen.
Ja Ja Ja Nee Nee Nee
Ja Ja Ja Nee Nee Nee is een radioruimte voor curatoriële en artistieke praktijken, die radioshows en podcasts host en produceert, door en met kunstenaars en ontwerpers. Met een mobiele studio hebben zij uitzendingen gemaakt vanuit academies, biënnales en musea. Ja Ja Ja Nee Nee Nee zet daarnaast opdrachten uit voor geluidswerken en performances, gerelateerd aan de onderzoekslijnen die ze voor hun jaarprogramma's opstellen. In 2022 zijn ze begonnen met een artist-in-residency programma.
Tijdens New HHHorizons presenteert Ja Ja Ja Nee Nee Nee op beide dagen een luistersessie tussen 17:00 - 18:30, met verschillende geluidswerken uit het archief, ingeleid door oprichters Arif Kornweitz en Radna Rumping, waarbij je vrij door de kerk kunt bewegen. Gevolgd door een live performance van 18:30 - 19:00 van kunstenaars die recent in residentie zijn geweest. Op donderdag is dit Alec Mateo, met ‘Gotchu Pt. 10.19.23’ en op vrijdag Mikatsiu met ‘This Ineluctable Opera - Variation 2'. Het Ja Ja Ja Nee Nee Nee programma is gratis toegankelijk.