Kunst is onze grote liefde. Ook nu we gesloten zijn voor renovaties, gaat onze programmering door. Je vindt onze kunstprogramma's op off-site locaties door het jaar heen en op digitaal platform The Couch. De permanente installaties in Het HEM blijven na de verbouwing toegankelijk voor publiek.
Ons muziekprogramma richt zich op experimentele manieren om in het gebouw muziek te maken, te presenteren en te beleven door middel van luistersessies, live optredens en muzikale artist-in-residence-programma's. Tijdens de verbouwing organiseren we muziekprogramma's op off-site locaties en op het digitale platform The Couch.
Het HEM houdt van boeken. Je kunt je tijdens je bezoek verliezen in het uitgebreide boekenaanbod in de bibliotheek.
De industriële uitstraling van het gebouw en ons experimentele kunstprogramma geven sfeer en betekenis aan elk evenement.
Het HEM is een nieuw huis voor eigentijdse cultuur in een voormalige kogelfabriek.
Samen met Muziekgebouw Productiehuis en De School presenteert Het HEM een nieuwe immersieve muziekvoorstelling van de Amerikaanse componist, theaterregisseur en performancemaker Asa Horvitz, bekend om zijn droomachtige kunstervaringen waarin verschillende dimensies van ons bestaan samenkomen. Geïnspireerd door de dood van zijn vader en veel van zijn vaders familieleden, zingen Asa Horvitz en zijn collega's in Ghost teksten die zijn gemaakt door een AI-systeem met honderden boeken over dood, verlies en rouw als input. Zo ontstaat een ruimte waarin het publiek kan dwalen, dromen en associëren over de onderwerpen dood, verlies, herinneringen, archieven. Een deel van dit project wordt gepresenteerd op The Couch, waarmee Ghost het eerste project van Het HEM is dat in een hybride vorm plaatsvindt.
De performance wordt uitgevoerd met muziek door Asa, samen met artiesten Carmen Q. Rothwell en Ariadne Randall. Daarnaast nodigde Asa zijn oom (en de broer van zijn vader), de Amerikaanse pianist en componist Wayne Horvitz, uit om zich bij hen aan te sluiten. Samen creëerden ze Ghost, een voorstelling waarin het zingen van woorden uit het AI-systeem een manier wordt om collectief te rouwen.
Ghost is tot stand gekomen met behulp van artistieke partner Muziekgebouw Productiehuis.
Artistiek leiding: Asa Horvitz
Ontwikkeld door: Asa Horvitz, Wayne Horvitz, Ariadne Randall, Carmen Rothwell
AI systeem design: Seraphina Goldfarb-Tarrant, Alejandro Calcaño
Horn band: Pablo Nicolas Rojo Anguita, Lezaam Beets, Michael Moore, Ada Rave, Goncalo Soares, Fie Schouten
Samenwerking op podium en kostuumontwerp: Evandro Pedroni
AI UX Design: XandraDave Cochran
Licht assistentie: Theo Emil Krausz
Custom shirts & vlaggen: Le Van Hung
Keramiek: Jacob Bartmann
Hoedenmaker: Monica Gamberale
Adviseurs: Oneka von Schrader, Joachim Robbrecht
Productie: Sophie Menzinger, Theo Krausz (AT) Waffa al-Attas, Nora Duijf (NL)
Performance tekst gegenereerd door het AI systeem, met uitzondering van “94.7 the wave” door Ariadne Randall, “to think about ghosts” door Wayne Horvitz en “drown in matter” door Asa Horvitz. Essay teksten door Asa Horvitz
Vorige versies van Ghost zijn inclusief bijdrages van Bryan West, Martin Brans, Esy Casey en David Bruin
Flyer ontwerp en geselecteerde beelden door Nica Horvitz
Geproduceerd door Golden Trout Wilderness (NL/USA), in associatie met Celestial Excursions Vienna en SHOW MACHINE (NL). Co-productie door SPRING Performing Arts Festival, Het HEM, Muziekgebouw Productiehuis, Frascati Producties, Musiktheatertage Wien, brutWien. Mogelijk gemaakt met steun van City of Vienna’s Department of Cultural Affairs, BMKOES, Amsterdam Fonds voor Kunst, Gemeente Utrecht, Amsterdam Zuid, KlavierLoft. Residentie/ontwikkeling: Goethe Institut Hong Kong, wpZimmer, deSingel, Microscope Gallery NYC, Camargo Foundation, MacDowell, DAS Theatre, ELIAS 2069.