Kunst is onze grote liefde. Ook nu we gesloten zijn voor renovaties, gaat onze programmering door. Je vindt onze kunstprogramma's op off-site locaties door het jaar heen en op digitaal platform The Couch. De permanente installaties in Het HEM blijven na de verbouwing toegankelijk voor publiek.
Ons muziekprogramma richt zich op experimentele manieren om in het gebouw muziek te maken, te presenteren en te beleven door middel van luistersessies, live optredens en muzikale artist-in-residence-programma's. Tijdens de verbouwing organiseren we muziekprogramma's op off-site locaties en op het digitale platform The Couch.
Het HEM houdt van boeken. Je kunt je tijdens je bezoek verliezen in het uitgebreide boekenaanbod in de bibliotheek.
De industriële uitstraling van het gebouw en ons experimentele kunstprogramma geven sfeer en betekenis aan elk evenement.
Het HEM is een nieuw huis voor eigentijdse cultuur in een voormalige kogelfabriek.
Wisselgesprek is een terugkerend onderdeel binnen de Chapters en laat zich het beste omschrijven als een bibliotheek van levende boeken – mensen die hun persoonlijke verhaal delen met bezoekers in een één-op-één gesprekken van 20 minuten. Als onderdeel van de Chapter-tentoonstelling organiseert Het HEM een ‘uitleendag’, waarop bezoekers een levend boek mogen uitkiezen waarmee ze van gedachten kunnen wisselen over een thema gerelateerd aan de tentoonstelling.
Tijdens Chapter 5IVE bieden we een selectie levende boeken aan bestaande uit boeren, onderzoekers en klimaatactivisten. Zij vertellen je hoe het plattelandsleven kan bijdragen aan een ander bewustzijn van tijd, plek en onze gedachtes over de toekomst. Wisselgesprek biedt u gelegenheid om met een ‘onbekende’ voorbij de spreekwoordelijke ‘koetjes en de kalfjes’ te gaan en direct het diepe in te gaan.*
*Gesprekken vinden plaats op basis van wederzijds respect en een open houding ten opzichte van elkaars opvattingen en levensperspectieven.
Bij het kaartje van €2,50 is een kopje koffie inbegrepen om van te genieten tijdens je gesprek met onze levende boeken. Laat je ticket scannen bij de balie en ontvang een muntje die je kan inwisselen bij restaurant Zanini.
Deze boeken staan u op 21 augustus ter beschikking:
Klarien Klingen
Klarien Klingen is agro-ecologische boer en tuinder bij De Wilde Peen, een 'community shared agriculture' (gemeenschapslandbouw) initiatief, waarin burgers medeverantwoordelijkheid kunnen tonen voor de natuur en hun voedsel. Honderdvijftig mensen eten van hun tuin. Daarnaast heeft Klarien Toekomstboeren opgericht, een groeiende beweging van boeren die het anders wil doen en elkaar met raad en daad bijstaat. Tijdens Wisselgesprek vertelt Klarien over de toekomst van het boerenbedrijf, het ingewikkelde systeem waarin boeren gevangen zitten, maar ook over haar liefde voor wat de natuur ons kan bieden.
Anke Bosma
Anke Bosma is promovenda aan de faculteit Geesteswetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam (Uva), en maakt daar onderdeel uit van de onderzoeksgroep Rural Imaginations. Ze doet onderzoek naar de verbeelding van het Nederlandse platteland in film, TV en literatuur en de vermeende kloof tussen de Randstad en de ‘Provincie’. Haar onderzoek wijst uit dat de voorstelling van het platteland in onze populaire media vaak clichématig is, ofwel als achtergebleven en irrelevant gebied, ofwel als geromantiseerde plek waar we het ‘echte’ Nederland tegenkomen. Beide clichés gaan voorbij aan de veelal onzichtbare mondiale economische krachten die het platteland in grote mate beïnvloeden. Waar moeten we ons volgens haar van bewust zijn als we over het platteland nadenken?
Bert van de Belt
Bert van de Belt is al vanaf eind jaren 80 activist, en is zich sindsdien alleen maar meer zorgen gaan maken over de toekomst. Hij is met name bezorgd over de effecten van klimaatverandering die hij zowel op het nieuws als in zijn eigen omgeving waarneemt. Recentelijk sloot hij zich aan bij de Zaanse afdeling van de wereldwijde beweging Extinction Rebellion. Tijdens het Wisselgesprek deelt hij zijn eigen ervaringen als activist en hoe het voelt om persoonlijk verantwoordelijkheid te nemen en je in te zetten voor je idealen. Daarnaast spreekt hij ook over Extinction Rebellion in het algemeen: wat zij doen, welke acties zij voeren en met welk resultaat.
Amber Laan
Amber Laan is melkveehoudster en adviseur duurzame landbouw bij Schuttelaar en Partners. Na het behalen van haar Master Bestuur en Beleid is zij toegetreden tot de maatschap waarin zij met haar ouders en zus 70 koeien melkt in Warder, Noord-Holland. Door de melkveehouderij te combineren met het adviseringswerk werkt ze aan het verbinden van beleid en praktijk inzake verduurzaming van de landbouw. Als voorzitter van het Hollands Agrarisch Jongeren Kontakt (HAJK) vertegenwoordigt zij de stem van de jonge boeren en creatieve ondernemers. Tijdens het Wisselgesprek vertelt ze je hoe een toekomstbestendige agrarische sector er volgens haar uitziet.
Merten Nefs
Merten Nefs groeide op in een Zeeuwse polder aan de Westerschelde. Nabij de akkerbouwers en fruittelers stonden ook de aardappel- en conservenfabriek en op de achtergrond voeren de containerschepen - allemaal elementen van wat we nu het ‘agro-logistiek complex’ noemen. Merten werd architect en werkte vijf jaar in São Paulo, waar hij gefascineerd raakte door de bevoorrading van megasteden. Momenteel doet hij een promotieonderzoek (‘Landscapes of Trade - het platteland als achterland’) naar de ruimtelijke impact van logistiek in het achterland van de Rotterdamse haven, een gebied dat reikt tot de Duitse grens en waar de 'verdozing' steeds meer de lokale politiek bepaalt. Bestelt u weleens een pakketje?
Eline van de Veen
Geboren en getogen op het platteland helpt Eline van de Veen met haar bedrijf Zin in Buiten boeren, ondernemers en (toekomstige) bewoners met het realiseren van hun sociale- en landschap-herstellende initiatieven. Als je droomt om de stad achter je te laten, is Eline's verhaal tijdens Wisselgesprek een must-hear. Haar stelling luidt: “Buitenleven is een werkwoord. Buiten leven kan je niet passief consumeren. Wonen in het buitengebied is het gevolg van je zorg voor het land en de natuur”. Dat betekent voor nieuwe bewoners niet alleen maar mooi nostalgisch wonen, maar ook een actieve betrokkenheid bij het realiseren van een gezonde bodem, schoon water of het herplanten van bomen en struiken.
Erik Wong
Vijftien jaar geleden verruilde Erik Wong Amsterdam voor Hornhuizen, een piepklein dorp aan de Groningse waddenkust. In het leegstaande dorpscafé startte hij een ‘werkpension/ontmoetingsvloer’ en noemde het Wongema, een vergroningste versie van zijn eigen achternaam. Wongema groeide uit tot een plek waar het hyperlokale en het randstedelijke permanent op elkaar botsen. In o.a. Radio Wongema kregen deze ontmoetingen – onder het motto ‘alles is belangrijk’ – vorm in één op één gesprekken en live-shows. Inmiddels heeft Erik Wongema overgedragen aan een nieuwe generatie herbergiers en keerde terug naar ‘de stad’ waar hij schrijft, podcasts maakt en les geeft. Hij kan Hornhuizen moeilijk loslaten. Zo schrijft hij een column in de lokale krant over de beslommeringen van een man die zijn dorp verlaat. Maar… verlaat het dorp ook de man?