Kunst is onze grote liefde. Ook nu we gesloten zijn voor renovaties, gaat onze programmering door. Je vindt onze kunstprogramma's op off-site locaties door het jaar heen en op digitaal platform The Couch. De permanente installaties in Het HEM blijven na de verbouwing toegankelijk voor publiek.
Ons muziekprogramma richt zich op experimentele manieren om in het gebouw muziek te maken, te presenteren en te beleven door middel van luistersessies, live optredens en muzikale artist-in-residence-programma's. Tijdens de verbouwing organiseren we muziekprogramma's op off-site locaties en op het digitale platform The Couch.
Het HEM houdt van boeken. Je kunt je tijdens je bezoek verliezen in het uitgebreide boekenaanbod in de bibliotheek.
De industriële uitstraling van het gebouw en ons experimentele kunstprogramma geven sfeer en betekenis aan elk evenement.
Het HEM is een nieuw huis voor eigentijdse cultuur in een voormalige kogelfabriek.
In Nederland zitten we graag op het droge, veilig achter de dijk, maar hoe lang is dit nog houdbaar met een stijgende zeespiegel? De Onkruidenier speculeert over een zoute toekomst met hun installatie Relearning Aquatic Evolution (2022) in Chapter 5IVE. Ze ontwikkelden diverse oefeningen en objecten om ons adaptief op te stellen naar de zee. Samen met publiek trainden ze op het wad tijdens Oerol festival op Terschelling in juni 2022. Op 27 augustus brengen ze deze ervaringen naar Het HEM en nodigen ze je uit om met hen mee te doen.
Om 16:44 precies op 27 augustus passen we ons in Het HEM tijdens laag water aan, aan het circadiaanse ritme van de zee. In een performatieve lezing duiken bezoekers met de Onkruidenier in hun onderzoek SWEET – SWEAT. Ze delen diverse verhalen en de installatie wordt in beweging gezet. Samen onderzoeken we een nieuwe lichaamstaal waarmee we de dynamiek van de zee omarmen. Kunnen we deze kadans in ons lichaam vinden, wanneer we met onze tong de golven van de OCEEEAAAAAN echoën? Zetten we het water aan de lippen, happen we naar adem of trainen we de elasticiteit van onze longen?
Sluit de dag toepasselijk af: activeer je mond als testomgeving met verschillende smaken uit de ecotoon van de kust in een 5 gangen diner van Restaurant Bois in Het HEM, ontwikkeld samen met de Onkruidenier. Proef de verstrengeling van zoet en zout en de diverse planten die de Onkruidenier in hun onderzoek is tegengekomen en die ze speciaal voor deze avond heeft verzameld en verwerkt in een diner gekookt door chef Arvid Schmidt en zijn team.
De performatieve lezing start om 16:44, met een inloop vanaf 16:30 en een duur van ongeveer een uur.
Voertaal Nederlands (ad hoc basis vertaling in het Engels mogelijk)