Kunst is onze grote liefde. Ook nu we gesloten zijn voor renovaties, gaat onze programmering door. Je vindt onze kunstprogramma's op off-site locaties door het jaar heen en op digitaal platform The Couch. De permanente installaties in Het HEM blijven na de verbouwing toegankelijk voor publiek.
Ons muziekprogramma richt zich op experimentele manieren om in het gebouw muziek te maken, te presenteren en te beleven door middel van luistersessies, live optredens en muzikale artist-in-residence-programma's. Tijdens de verbouwing organiseren we muziekprogramma's op off-site locaties en op het digitale platform The Couch.
Het HEM houdt van boeken. Je kunt je tijdens je bezoek verliezen in het uitgebreide boekenaanbod in de bibliotheek.
De industriële uitstraling van het gebouw en ons experimentele kunstprogramma geven sfeer en betekenis aan elk evenement.
Het HEM is een nieuw huis voor eigentijdse cultuur in een voormalige kogelfabriek.
Met zijn kunstwerken die het midden houden tussen installatie en performance is Dries Verhoeven een graag geziene gast op internationale theaterfestivals. De werken zijn steevast visueel overweldigend maar ook ontregelend om naar te kijken. Verhoeven verkent de grenzen tussen beeldende kunst en theater en zet ook graag de verhoudingen tussen toeschouwers en performers op scherp.
Met Broeders verheft u ter vrijheid verbeeldt Verhoeven onze toekomst als werkende mensen. We leven in een tijd waarin robotica en vormen van kunstmatige intelligentie steeds meer werk overnemen. De expositieruimte lijkt te zijn veranderd in een groots apocalyptisch distributiecentrum, mensen zijn nog slechts verstekelingen. Verhoeven werkt voor de productie samen met mensen uit Bulgarije die ervaring hebben als arbeidsmigrant. Roepen ze op tot verzet? Komt er een opleving van de arbeidersbeweging, of kunnen we ons beter neerleggen bij de onvermijdelijke automatisering? Het resultaat is een even ontregelend als imposant requiem voor de werkende mens.
Deel 2 van 'Broeders' bestaat uit een tentoonstelling in kunstinstelling West Den Haag. Dit voormalige gebouw van de Amerikaanse ambassade is ook het woonverblijf van de performers tijdens de tournee. Tot en met 15 augustus is de expositie nog te bezoeken, met onder meer de documentaire 'The recruitment' en het bijzondere videowerk 'To perform'.
"Het knappe van al zijn werk is dat hij grote, gecompliceerde thema's terugbrengt tot de essentie. Het is aan de ene kant confronterend, maar toont ook compassie met zijn onderwerp." “Het is een prachtig dystopisch beeld." – de Volkskrant
“Blikvanger van het openingsweekend van SPRING Utrecht.” – NRC
“De schoonheid van het zingende robotballet blijft op mijn netvlies hangen. […] Als sirenen blijven de scènes lonken, zoals de waar dat in de schappen doet.” – Theaterkrant