Vaste collectie

nlen

RAAAF: Still Life

In de voormalige kogelfabriek Het HEM zijn tijdens de Koude Oorlog miljoenen kogels gemaakt voor NAVO–militairen wereldwijd. Still Life legt een link tussen heden, verleden en toekomst van dit beladen erfgoed. Het bronmateriaal van de kogelproductie is omgesmolten tot vier loodzware messingplaten. Tussen de kolommen bewegen de grote platen in een onvoorspelbaar ritme; samen openen en sluiten ze het perspectief op de immense ruimte. Ze dwingen de bezoeker om zich steeds opnieuw tot het kunstwerk en de ruimte te verhouden. Traag bewegen de messing platen van je af, maar komen daarna onvermijdelijk terug. 

RAAAF opereert op het grensvlak van beeldende kunst, architectuur en filosofie. Erik en Ronald Rietveld startten de multidisciplinaire studio in 2006. RAAAF verwierf sindsdien grote bekendheid met locatie-specifieke kunstinstallaties die ingrijpen in de bestaande gebouwde omgeving en haar historische context.

Still Life is ontwikkeld in opdracht van Amerborgh International.

9 dates met Still Life

Iedereen ziet iets anders in een kunstwerk. Maar dezelfde persoon kan ook steeds andere betekenissen halen uit hetzelfde werk. Ko van ’t Hek date de komende negen Chapters het kunstwerk Still Life van RAAAF en schrijft daarover elke keer een column.

 
RAAAF, Still Life, 2019
Gegoten messing, staalprofielen, loopkatten
4 platen 5.30 × 3.30 m, lengte beweging door de ruimte 70 × 17 m