Stilletjes en schuifelend loop je door de museumzalen langs schilderijen, tekeningen, beelden, foto- en videowerken. Gemiddeld rust ongeveer 3 seconden lang je blik op een kunstwerk. Maar waar kijk je eigenlijk naar? Wat ziet de bezoeker achter jou? En wat kun je allemaal nog meer in het werk ontdekken als je jezelf langer de tijd gunt om te kijken? Kunst hoef je niet altijd alleen te ervaren, en zeker niet altijd met mond dicht. Het HEM en de Vrije Academie. Wij houden van lang kijken en praten over kunst, en moedigen graag het gesprek aan. Daarom presenteren wij samen de Kunstsalon: een driedelige serie gesprekken waarin we bezoekers uitnodigen om gezamenlijk en intuïtief te leren kijken en observaties te formulieren.
Iedere Kunstsalon behandelen we één werk van een kunstenaar zonder vooraf te weten om welk werk of kunstenaars het gaat. waarover we meer willen weten. In de indrukwekkende Jacob de Witte zaal van Huis Vasari aan de Herengracht kijken we 45 minuten lang naar een werk, en leren we te kijken, te leren en vertrouwen op de intrinsieke kennis over kunst die in ons verborgen ligt en bespreken we die zonder er een oordeel over te vormen. Een blanco ervaring, waarbij je je vooraf niet kunt inlezen of voorbereiden. En een unieke kans om je 45 minuten lang over te geven aan één werk, en de observaties en interpretaties van anderen te horen. Gezamenlijk ontdekken we hoe één werk een wereld van perspectieven en verhalen naar de oppervlakte kan brengen – zonder dat hier een studie voor nodig is. Alle observaties zijn welkom en valide.
Om deze collectieve kunstbeleving optimaal te ervaren, vragen we je je telefoon in te leveren. Net zoals bij een concert of theatervoorstelling, dagen we je uit je volledig te concentreren op het werk en interactie.
In de eerste gesprekronde is de kunstenaar niet aanwezig. Als groep observeren we en bespreken we wat we zien. We delen de verschillende ideeën en gevoelens die het werk in ons oproept, en komen gezamenlijk telkens tot nieuwe inzichten. Onder begeleiding van een kunsthistoricus Peter van Duinen als moderator, die gebruik maakt van de Visual Thinking & Visible Thinking strategieën, komen we zo steeds dichter bij de kern van het werk. Hij stelt vragen die gaan over kennis en gevoelens, zodat we gezamenlijk alle interpretaties en observaties naar boven kunnen halen. om hoe jij je verhoudt tot het kunstwerk: wat is het dat je ziet en wat is het dat je voelt?
In de tweede ronde schuift de kunstenaar aan. Wat hij/zij/hen in het werk ziet en hoe het tot stand kwam, vormt een nieuwe laag van betekenis in het gesprek tussen kunstenaar, moderator en publiek. We versmallen de kloof tussen wat de kijker ervaart en wat de maker beoogt: alle observaties zijn welkom en valide. Om deze collectieve kunstbeleving optimaal te ervaren, vragen we je je telefoon in te leveren. Net zoals bij een concert of theatervoorstelling, dagen we je uit je volledig te concentreren op het werk en interactie met de mensen om je heen.
De Vrije Academie en Het HEM kijken er naar uit om je te verwelkomen tijdens dDe Kunstsalon: een reeks avonden met werken van uiteenlopende kunstenaars, in samenwerking met Amsterdamse galeries en organisaties Sexyland, Annet Gelink en Madé van Krimpen. Op 22 september, 13 oktober en 24 november gaan we met je in gesprek over kunst, in Huis Vasari van de Vrije Academie.
Programma 2023 22 september: Kunstsalon #1 13 oktober: Kunstsalon #2 24 november: Kunstsalon #3